Sint-Eustatius
Het eiland Sint-Eustatius, met als hoofdstad Oranjestad telt in 2016 3.193 inwoners. Samen met Saba , Sint-Maarten en het onbewoonde eiland Green Island behoort het tot de Bovenwindse Eilanden. Het eiland heeft een oppervlakte van 21 km2 en is een van de kleinste Nederlandse gemeentes. Er wordt op het eiland voornamelijk Nederlands en Engels gesproken.
Stranden
Sint-Eustatius is geen strandbestemming. Het eiland heeft een aantal kleine baaitjes, maar het is er wel heerlijk rustig. Toch kent het een aantal strandjes.
Smoke Alley Beach
Smoke Alley Beach is een vulkanisch strand met helder blauw water. Overdag is het niet zo druk, later in de middag wordt het drukker wanneer de locals zelf een duik komen nemen.
Crooks Castle Beach
Dit strand trekt veel snorkelaars aan, het heeft namelijk een prachtige onderwaterwereld. Mocht je naar dit strand gaan, vergeet dan zeker niet je snorkel.
Lynch Beach
Een prachtig zandstrand. Alleen één nadeel: het is verboden om te zwemmen. Dit verbod is gekomen door de sterke onderstroom waardoor het levensgevaarlijk is. Wel is het leuk om hier een strandwandeling te maken.
Zeelandia Beach
Dit drie kilometer lange zandstrand bestaat uit gitzwart vulkanisch zand. Op dit strand is het helaas verboden om te zwemmen, maar het is hier wel heerlijk om te wandelen.
Bezienswaardigheden en activiteiten
Blauwe glazen kralen
In de 17e eeuw waren de Blue Beads het betaalmiddel op Sint-Eustatius. De Nederlandse West-Indische Compagnie gebruikte de kralen bij de handel in tabak, katoen, rum en slaven. Nadat dit betaalmiddel niet meer wordt gebruikt, kun je deze terug vinden op de grond als een stevige storm de bodem los maakt.
Berkel Museum
Wanneer je op vakantie gaat naar Sint-Eustatius is een bezoek brengen aan het Berkel Museum zeker niet te missen. Dit is een oude mais en pinda plantage. Je krijgt hier voor vijf dollar al een tour door de plantage, inclusief een boeiende uitleg van de huidige eigenaar Ishmael Berkel.
Oranjestad
Breng tijdens je vakantie op Sint-Eustatius, ook een bezoek aan de hoofdstad Oranjestad. De stad wordt onderverdeeld in het boven- en benedenstad. Het benedengedeelte van de stad is het toeristische gedeelte. Je vindt hier restaurants, hotels en duikscholen. In het bovengedeelte van de stad vind je meer historie van de stad, bijvoorbeeld kerkjes. Hier zijn de straatjes alleen al prachtig en zeker de moeite waard om door heen te wandelen.
Fort Oranje
Het fort staat helaas in de stijgers maar het uitzicht vanaf het fort blijft prachtig. Het is in 1629 opgebouwd door de Fransen. Het fort is regelmatig van eigenaar verwisseld, tweeëntwintig keer maar liefst.
Sint Eustatius museum
In het Sint-Eustatius museum krijg je veel informatie over de geschiedenis van Sint-Eustatius. Het is van buitenaf een klein gebouw maar binnen zie je veel informatieve geschriften. Je krijgt hier informatie vanaf de prehistorie tot de 20e eeuw.
De Quill
Zin in een actieve dag? Dan is het beklimmen van de Quill vulkaan aanrader. Je klimt binnen 2 à 3 uur naar de kraterrand. Ook is het mogelijk om een rondje op de flanken van de vulkaan. Deze wandeling duurt ruim 2,5 uur.
Vervoer
Op Sint-Eustatius wordt geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Je kunt het beste een auto huren of met de taxi gaan. Let op dat je vooraf een prijs afspreekt om pijnlijke verassingen tegen te gaan.
Betalen
Op het eiland Sint-Eustatius wordt met de Amerikaanse Dollar betaald. Hier vindt u de valutakoers: https://www.wisselkoers.nl/valuta. U kunt hier op een aantal plekken gebruik maken van een pinautomaat. Let op uw maximale dag limiet en op de transactiekosten van de bank. Zowel Nederlandse bankpassen als creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Wel is het bij Nederlandse banken belangrijk om uw bankpas op wereldwijd te zetten. Nederlandse banken zetten automatisch het bereik op Europa om misbruik tegen te gaan.
Praktische informatie
Op Sint-Eustatius is het overdag altijd rond de 27 graden, ’s nachts is het rond de 21 graden. Het orkaanseizoen is van juli tot november.
De tijdzone van Sint Eustatius ligt in UTC-04, dit betekent dat het in de winter 5 uur vroeger is dan in Nederland en in de zomer 6 uur vroeger, dit is vanaf de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.
De elektriciteit op het eiland is 110/220 volt.
Het kraanwater op Sint Eustatius is niet veilig te drinken.
Vooral in het regenseizoen zijn er veel muggen op het eiland. Deze muggen dragen geen malaria bij zich maar er kan wel dengue, chikungunya of zika voorkomen. Dit wordt vooral overgedragen door muggen die overdag steken. Gebruik daartegen een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET.
Inentingen zijn niet verplicht, behalve voor reizigers die voor aankomst op Sint Eustatius een land of gebied hebben bezocht waar gele koorts heerst. In dit geval is een vaccinatiebewijs van ten minste 10 dagen oud verplicht.
Ben je benieuwd geworden naar de woningen die op Sint-Eustatius verhuurd worden? Klik dan op deze link.
Of wil je graag zelf een woning verhuren op Sint-Eustatius of een van de andere Caribische eilanden? Klik dan op deze link en volg de aangegeven stappen.
Bekijk onze Instagram via deze link.
Blog: “Sint-Eustatius”